Norgeresan – Kristiansund

Tidigare i år så började jag och en annan fotograf vid namn Andreas Gradin planera vår resa till Norge. Först hade vi tänkt resa till Mo i rana, men efter att ha sett lite bilder från Fjordnorge och de delarna söder om Trondheim så blev vi båda mer sugna på ett fota de gröna fina landskapet i fjordnorge. Tidigt på söndagen den 2a juni hämtade Andreas upp mig här på Haga och vi styrde vår kosa mot Norge. Första stoppet skulle bli hos hans föräldrar i Åsele där vi skulle hämta upp ett stormkök och kastruller utifall att vi skulle behöva laga vår egen mat medan vi var på resande fot. Andra stoppet blev i Östersund där vi åt på Max och sedan begav vi oss vidare mot den Norska gränsen. Väl inne i Norge så stannade vi vid en automat och tog ut lite norska pengar. Blev lite förvånad när minsta uttag var 200kr-sedlar och automaten ville mata ut 1000krsedlar. I affärerna sen blev vi varse att det finns mängder med mynt i den Norska valutan! 😀

Första stoppet i Norge skulle bli Kristiansund som ligger ute vid den Norska kusten. Vädret hela denna resa var riktigt sunkigt och det regnade hela vägen. Efter att ha snurrat runt en del i Kristiansund så tog vi en liten krok för att spana in lite broar. Efter den vägen hittade vi sen ett ställe som var öppet klockan 21 på natten. Vi bestämde oss för att hyra en helt egen stuga med 6 sovplatser, gigantiskt kök, gratis wifi, golvvärme i badrummet och flera tvkanaler. Detta till ett riktigt bra pris också! 🙂
Första dagen hade vi kört i princip hela dagen och inte tagit en enda bild, men nu var vi i alla fall på plats. Efter att ha kikat på prognosen så skulle det klarna upp på dagen.
Tyvärr när vi vaknade så var det lika mulet som tidigare, men vi packade i alla fall ihop och begav oss ut. Som tur var så klarnade det upp lite så vi kunde få bilder på bron vi skulle fotografera utan att det var helt gråmulet!

Kan säga att denna bro var helt galen att köra över då det kändes som att man körde rakt upp i himlen och sen ned igen, ungefär som en bergochdalbana. För två höjdrädda fotografer blev det en kittlande upplevelse bara av att köra över en bro 🙂
Här är lite bilder på broarna som går över Atlanterhavsveien i Norge:Här är några fler bilder från en annan vinkel av Atlanterhavsveiens broar som leder bort över de små kobbarna. Några av dessa bilder har jag använt ett 1000x LLE ND-filter (Big stopper) för extremt långa exponeringar. Detta var första gången jag testade filtret så det var lite spännande hur jag skulle använda det. Såhär i efterhand så har jag insett att jag behöver ändra lite inställningar i kameran för brusreducering plus att filtret ger en något blå färgton som jag fått ändra i efterhand.Efter att ha kört över broarna på Atlanterhavsveien så körde vi vidare.
Nu när vi såg att molnen sprack upp så var vi taggade! Skulle det bli finfint väder nu på vår resa?
Det såg onekligen ut som det skulle bli fint väder när vi var ute mot kusten. Nu skulle vi styra vår kosa mot Geriranger som låg i inlandet.

Efter vägen så stannade vi till vid några tillfällen för att ta lite fler bilder av de Norska fjällen och fjordarna. Det är verkligen mäktigt när man inte sett något liknande och det var tyvärr bara vädret som hindrade oss att inte ta fler bilder. Tyvärr var det verkligen dåligt väder i Norge när vi var där så vi blev överlyckliga såfort som det sprack upp något.


Som ni kan se på bilderna så är det inte mycket blå himmel kvar och det är stora tunga regnmoln som tynger bergen och landskapet, men det kan ge väldigt dramatiska och härliga bilder det med.


Tyvärr så såg det mestadels ut såhär när vi körde runt. Grått, mulet, regn som smattrade mot rutorna, men vi hade flera dagar kvar så än hade vi inte givit upp hoppet om bra väder på vår resa!


En sak som är imponerande i Norge är alla tunnlar som de grävt ut och alla broar och färjor som går hit och dit. De har verkligen många tunnlar i Norge och ofta betalstationer vid olika stora tunnlar som man betalar för genom att regplåten fotas som i Sverige och våra vägtullar runt storstäder.