Polarisationsfilter
Filtrets funktion är att ta bort reflexer från blanka ytor som glas och vatten. Genom att rotera på filtret bestämmer du hur mycket ljus som skall släppas in.
Det finns två olika typer av polarisationsfilter, Cirkulära och linjära. De linjära släpper bara in polariserat ljus i en riktning, vilket kan skapa problem för kamerornas autofokussystem. Därav så används enbart cirkulära polarisationsfilter till dagens kameror som har autofokus.
Det cirkulära består av två olika filterskikt. Det ena släpper in polaristerat ljus i en viss vinkel, den andra omvandlar ljuset till en cirkulär polarisation , som sprider ljus i alla riktningar, som kamerans autofokus kan registrera.Förutom att ta bort reflektioner så förstärker den kontrasten också. En blå himmel blir blåare tex.
ND Filter (neutral density)
Detta filter har olika alternativ, neutralt grått eller graduerat neutralt grått i olika styrkor.Namnet kommer från att filtret i tillverkningen är gjord för att påverka alla färger, eller som med det neutrala, inget alls. Filtren benämns som ND2 , ND4 och ND8 etc, ju högre siffra desto mindre ljus släpps in.
Med hjälp av ett sådant filter kan man trots en solig dag, få den exata exponeringen man är ute efter.
Graduella neutrala gråfilter är som det låter, ett filter som är delvis mörkt och delvis ljust och används oftast av landskapsfotografer/naturfotografer. Den gör himlen blåare och ger mer kontrast, samtidigt som den inte påverkar markens färger.
UV Filter (ultraviolett)
När man fotade med analoga kameror var det många som använde sig av UV filter, dels för att få bättre kontrast och färgåtergivning men även för att hindra de ultravioletta strålningarna att nå filmen. Det kunde ge ett blåstick i bilderna vid tex bilder på snö.
Dagens systemkameror har ett ljusblockerande filter inbyggt, så i det hänseendet att blockera oönskat ljus onödigt. Man förlorar inget ljus med filtret på.
Istället så använder man oftast UVfilter i dagsläget som en extra försäkring till sitt objektiv om man av någon anledning skulle slå in något hårt fram på objektivet och istället för att skada objektivet så skadas istället det betydligt billigare filtret.