Slutartid är den tid slutaren hålls öppen för att låta ljuset träffa filmen eller bildsensorn i kameran då ett fotografi tas.
Lägesväljaren på kameran kan ställas in på t.ex. S /TV på Nikon och Canons funktionsratt på kameran vilket gör att du väljer slutartid och kameran väljer ett lämpligt bländartal för att slutartiden ska bli konstant.
Tillsammans med objektivets bländare och kamerans ISO bestämmer detta hur pass exponerad filmen/bilden kommer att bli. En kort slutartid behöver en större bländaröppning (tex f4 eller f2.8) för att undvika underexponering (bilden blir för mörk) och en lång slutartid kompenseras av en mindre bländaröppning för att undvika överexponering (bilden blir för ljus).
För att undvika skakningsoskärpa om du handhåller din kamera säger man att man aldrig ska ha en slutartid som är lägre än objektivets brännvidd. T.ex fotar du med 50mm så bör du inte ha en slutartid som är långsammare än 1/50 om du handhåller. Fotar du på 300mm bör du inte ha långsammare än 1/300 i slutartid. Många nya objektiv har idag en inbyggd bildstabilator och kan hjälpa dig att hålla ännu lite mer stadigt och låter dig drå använda något långsammare slutartider.
Bilstabilisering har olika benämningar:
Nikon – VR (Vibration Reduction)
Canon – IS (Image stabilization)
Sigma – OS (Optical stabilizer)
Tamron – VC ( Vibration Compensation)
Standard systemkameror som Sony, Pentax och Olympus har det inbyggt i kamerahusen.
En snabbare slutartid släpper in mindre ljus vilket kan innebära att du behöver en större bländare (mindre bländartal) eller högre ISO för att bilden ska bli korrekt exponerad.
BULB
Denna finess kan man på de flesta mer avancerade systemkameror hitta genom att ställa kameran i läget B på din funktionsratt. Med hjälp av ett stativ (så att kameran står stadigt) ger Bulb en möjligheten att styra slutartiden. Som tex vid fyrverkerifotografering.
När fyrverkeripjäsen skjuts upp trycker man in knappen och sen får man testa sig fram till när man bör släppa för att fånga fyrverkeriet på himlen. Håller man slutaren uppe för länge så blir bilden överexponerad, så det är bara att öva öva öva tills du känner att du förstått.